Barfotalöpning i sju korta, snabba, härliga steg.

Foot

  • Ta det piano

Begreppet träningsverk får en helt ny betydelse om du försöker vara “duktig” eller tänker “bara liiite till” de första gångerna du prövar barfotalöpning. Har du otur så kan det även uppstå besvärliga och svårläkta skador.

  • Barfota betyder bara fötter

Klart enklast att lära sig detta nygamla löpsteg helt utan skor. Helt enkelt för att foten är konstruerad för att fungera som den skall när vi springer som vi bör. Senare kan man köpa minimalistiskabarfotazerodrophejsanhoppsanskor men för att verkligen “sätta” löpsteget är det enklast med den bara foten eller fötterna.

  • Lär dig ditt nya löpsteg på en hård jämn yta

Det är enklast att få rätt träff med foten om det är direkt obehagligt att dundra ner med hälen först. Samtidigt vill man ju inte studsa omkring på en nygrusad asfalterad IKEA-parkering och framkalla regn genom någon olycklig koreografi. Bäst är nog rensopad asfalt eller betong. Gräs är för förlåtande då det inte smärtar att sätta i hälen.

  • Landa på framfoten, inte på hälen eller på tårna

Hela foten skall vara med i löpsteget, första träffen är med framfoten, sedan rullar man bakåt och låter hälen snabbt och utan att fråga kyssa marken, därefter tillbaka upp på framfoten innan det blir himlafärd. Det handlar alltså INTE om att trippa på tårna.

  • Korta snabba steg

180 steg/min är ett bra tempo att hålla. Tänk på att aldrig sätta ner foten framför kroppen utan rakt under den. Sätts foten ner framför så bromsar varje steg upp din löpning och det är sällan syftet eller..

  • Fokusera på ditt löpsteg, ut med lurarna ur öronen.

Det här är kanske en ny sorts löpning för dig? Då kräver den din koncentration och odelade uppmärksamhet. Du rinner som ett vatten över stock och sten, varje nedslag är uträknat och uttänkt 3-4 steg i förväg.

  • Slappna av och njut

Spänn bålen men slappna av i resten av kroppen, framför allt i axlarna och fotlederna. Du vill varken försöka springa ifatt ditt huvud eller dina höfter. Kroppen (genom att du är stabil i bålen) skall hållas neutral!

Må du flyta stark och skadefri genom pastorala landskap till tidens ände!

//Anders

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s