Min allra, allra, allra enklaste viktkontroll

Allt funkar

FullSizeRender

Det finns lika många tvärsäkra alternativ till minskning av fett% på en människa som det finns… öööhhh… norrlänningar i Småland. Alla som fungerar (och det är de flesta) har en sak gemensamt och det är att de ser till att energin du trycker i dig via maten är mindre än den som din kropp förbrukar.
Detta är något som fungerar för alla friska människor, äter man mindre än man gör av med går man ner i vikt och äter man mer än man gör av med så går man upp i vikt. Äter man lika mycket energi som man gör av med så är man mao stabil. Nästan alla “dieter” funkar men få går att långsiktigt hålla sig till, de är helt enkelt för krångliga, tråkiga eller verkningslösa över en längre period.

Att meta är att veta
Energin som finns i maten brukar man mäta i kcal (kilokalorier) och det går faktiskt ganska bra att räkna ut hur mycket man får i sig via maten. Det är betydligt svårare att ha koll på hur mycket man gör av med. Vi är så mycket mer komplicerade än tomater ur den aspekten. Det här är, trots det, en etablerat metod som fungerar väldigt bra men den kräver mycket av sin användare och det blir ett enormt fokus på matintag, mängd, energi och för personer med ett tidigare komplicerat förhållande till mat kan det lätt bli ännu mer komplicerat.
4fd5aadb85a00525415e3733cb96ed68
Min personliga förenkling
Jag finner en outsäglig glädje i att förenkla saker och ting. Det är både en välsignelse och en förbannelse. Viktbalansering är i teorin oerhört enkel men lika oerhört komplicerad i praktiken. Vi är nämligen så, nästan, överdrivet individuella allihop. Så här följer nu mitt egna, personliga, och för mig fungerande recept på viktminskning, viktstabilitet och viktuppgång. Och nyckelorden här är varaktighet, långsiktighet och uthållighet.

Vad jag äter
Jag har anammat Alan Aragons sätt att tänka angående mat. 80% av råvaror eller minimalt processade råvaror som jag älskar, 10% av råvaror eller minimalt processade råvaror som jag inte nödvändigtvis älskar men som jag vet gör mig gott, 10% av sånt som alla säger en hälsosam diet inte skall innehålla. Till dessa 10% hör, för mig, choklad, glass, vetebröd, kakor, mandelmassa, ostkaka ja ni fattar vad jag menar, god men för kroppen mer eller mindre värdelös mat.
mattband_vag
Hur jag mätt
För att hitta mina tre olika energinivåer, ner, stabil och upp så har jag använt tre olika mätningar.
Dessa är:

 • Morgonvikt (nykissad)
 • Midjeomfång vid naveln.
 • Att jag kan behålla en önskvärd styrka i knäböj, marklyft, bänkpress och chins.

Morgonvikten berättar bara att jag gått ner eller upp i vikt, inte vad det är som försvunnit eller tillkommit, muskler, fett eller vatten. Midjeomfånget skvallrar fint om det är fett eller muskler som gett sig av. Smalare midja och fett har förbränts, vidare midja och fett har lagrats. Och slutligen styrkan som bevisar att musklerna är kvar, växer eller har börjat användas som energi eller byggstenar på andra ställen i kroppen och därmed minskat.

Måltiderna
Måltiderna som jag bollar med är:

 • 06:00 Frukost, äter mig lite lagom halvtrött frukostmätt sådär.
 • 12:00 Lunch, äter mig riktigt mätt här. Inte till paltkomanivåer men riktigt gött mätt.
 • 18:00 Middag, riktigt mätt här också, älskar att äta mig mätt.
 • 21:00 Kvällsmat, inget överdrivet, brukar bli chokladgrynsgröt med banan och mjölk.

Jag vet alltså inte hur mycket energi måltiderna innehåller utan bara hur de påverkar min kropp. Mellanmål är borttaget för även om jag tar ett mellanmål så äter jag ändå lika mycket vid de “riktiga” måltiderna och skulle alltså behöva äta en mindre portion då för att inte få i mig för mycket energi. Jag vill INTE äta mindre portioner utan rejäla och mättande, man kan säga att jag bakar in mina mellanmål i mina “riktiga” mål. Då jag, som sagt, uppskattar att äta mig mätt när jag väl äter och inte tycker om att gå runt och vara småhungrig, samt att det är svårt att ha koll på vad en “lite mindre portion” verkligen är så tar jag istället bort eller lägger till hela måltider istället. Okej, då börjar vi med de tre olika alternativen.

Ner i vikt
För att gå ner snabbt i vikt, vara hungrig hela tiden och förlora en massa muskler, ge upp hoppet och avbryta så behöver man bara sluta äta helt. För att få en lyckad viktnedgång på ca 0.5 kg/veckan där man inte är speciellt hungrig, behåller sina muskler och kan hålla på i, som det känns, evigheter gör jag följande:

 • 12:00 Lunch, äter mig riktigt mätt här. Inte till paltkomanivåer men riktigt gött mätt.
 • 18:00 Middag, riktigt mätt här också, älskar att äta mig mätt.
 • Styrketränar 2-3 ggr/veckan för att klargöra för kroppen att dessa muskler används och skola icke brytas ner.
 • Ser till att det är hög proteinhalt i maten jag stoppar i pajhålet, återigen för att kroppen inte skall bryta ner musklerna utan använda det proteinet jag äter istället.

Fastar alltså fram till lunch, äter inga mellanmål, en rejäl middag men inget efter den. Fritt med kaffe såklart…

That’s it!
taijiViktstabil
Och såhär blir det när jag skall vara viktstabil. Lika mycket in som ut mao.

 • 06:00 Frukost, äter mig lite lagom halvtrött frukostmätt sådär.
 • 12:00 Lunch, äter mig riktigt mätt här. Inte till paltkomanivåer men riktigt gött mätt.
 • 18:00 Middag, riktigt mätt här också, älskar att äta mig mätt.
 • Styrketränar 2-3 ggr/veckan, kanske inte bygger så mycket men tappar inte heller.

Jag lägger alltså till en proteinrik frukost. Här är perfekt att vara när man hittat vikten och styrkan man trivs med, underhållsläge helt enkelt.

Upp i vikt
Så här planerar jag till hösten att gå upp i vikt. Önskvärt är ju att lägga på sig så lite fett som möjligt och låta överkottsenergin bygga muskler istället. Här åker vågen och måttbandet fram igen för att hela tiden ge referenspunkter.

 • 06:00 Frukost, äter mig lite lagom halvtrött frukostmätt sådär.
 • 12:00 Lunch, äter mig riktigt mätt här. Inte till paltkomanivåer men riktigt gött mätt.
 • 18:00 Middag, riktigt mätt här också, älskar att äta mig mätt.
 • 21:00 Kvällsmat, inget överdrivet, brukar bli chokladgrynsgröt med banan och mjölk.
 • Styrketräna 3 ggr/veckan med fokus på muskel/styrkeökning.

På med kvällsmat alltså, en tallrik havregrynsgröt med chokladvassleprotein, banan och mjölk, mums! Detta har jag som sagt inte testat ännu men kan inte se att det inte skulle fungera. Jag har ju ingen deadline att bygga muskler mot så att skynda långsamt under kontrollerade former blir ju perfekt under detta experiment.

Slutligen
Detta är alltså vad jag har testat med min unika kropp under mina unika förutsättningar och fått väldigt bra resultat och haft ett härligt liv utan nämnvärd hunger under tiden. Nu lämnar jag nerfasen och går jag över i stabilfasen innan jag testar uppfasen i höst. Frågor, invändningar och bifall på detta kostupplägg mottages med öppna armar.
Ses på andra sidan!

//Anders

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s